·٠•●♥ Sahabat fillah rahikumullah....jazakumullah khoir (✿◠‿◠) ♥●•٠·

.:: Pelangi Indah dariNYA ::.بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيْم

Kita sering bersedih apabila sesuatu yang kita inginkan tidak dapat kita miliki..
kita juga sering bersedih apabila sesuatu yang sudah kita miliki terlepas dari genggaman kita..
malahan apabila hajat kita tak dipenuhi pun kita mesti bersedih..
apabila dihujani dengan pelbagai musibah dan dugaan kita juga mesti bersedih dan kadang kala merungut dan menyesali diri..

Namun, pernahkah kita terfikir bahawa ada hikmah disebalik setiap kejadian yang berlaku itu..??
Tidak ramai antara kita yang menyedari akan hikmah yang bakal muncul pada kemudian hari..

Pada waktu itu kawan2 dan insan yang berada dekat dengan kita la yang akan memainkan peranan untuk memberikan ketenangan dan kata2 semangat..
kita pun mula tersedar bahawa kita sepatutnya bersyukur dengan dugaan yang menimpa kita kerana ia akan membuatkan kita lebih bersyukur sekali gus meningkatkan tahap kematangan kita..Berkat semangat yang ada kita bangkit daripada kegagalan dan keluar daripada kepompong kesedihan dan terus berusaha serta menjalani kehidupan seperti biasa.

Allah Maha Pengasih; jauh sekali Allah takdirkan ujian hanya untuk menyusahkan hamba-Nya. Marilah kita sama-sama cungkil hikmah di sebalik ujian yang ditimpakan. Ujian sebenarnya melatih kita untuk mendapatkan sifat-sifat yang terpuji. Sabar, redha, tawakal, baik sangka, mengakui diri sebagai hamba yang lemah, mendekatkan diri dengan Allah, mengharapkan pertolongan Allah, merasai dunia hanya nikmat sementara dan sebagainya. Berasa diri berdosa adalah juga sifat terpuji. Sebab itu bagi orang yang sudah banyak melakukan dosa atau lalai daripada mengingati Allah, maka Allah datangkan ujian kesusahan kepadanya. Supaya hamba-Nya tadi tidak tenggelam dalam dosa dan noda.

Ujian adalah guru yang tidak bercakap, tetapi ia sangat mengajar dan mendidik. Ujian terkecil apalagi terbesar adalah takdir Allah. Yang mempunyai maksud tertentu. Ingatlah bahawa ALLAH tidak akan memberikan kita dugaan dan ujian sekiranya kita sendiri tidak mampu untuk menghadapinya..ALLAH juga ingin memberikan kita sesuatu yang lebih baik daripada apa yang telah kita miliki itu dengan memberikan ujian dan dugaan terlebih dahulu..dan janganlah kita lupa sekiranya kita sedang dalam kesusahan, masih ada lagi insan yang berada dalam keadaan yang lebih susah di luar sana dengan dugaan yang lebih dahsyat daripada apa yang kita alami.. bersyukurlah dengan setiap yang berlaku dan nikmatilah kehidupan yang serba indah ini..

Aku minta pada ALLAH, setangkai bunga segar
DIA berikan kaktus yang berduri..
Aku minta pula kupu-kupu
DIA berikan ulat..
aku sungguh kecewa dan bersedih..
namun tak lama kemudian...
kaktus itu berbunga indah sekali..
dan ulat itu menjadi kupu-kupu yang sangat cantik.....

Kadangkala Allah hilangkan mentari...
Kemudian DIA datangkan guruh...
Puas kita menangis...
Rupa-rupanya Allah nak hadiahkan pelangi yang indah untuk kita...SUBHANALLAH..

Sabarlah duhai insan, insyaAllah akan ada kemanisan disebalik kepahitan...
Mungkin hari ini, kita tak dapat apa yang kita MAHU, tetapi hari kemudian rupa-rupanya Allah memberikan apa yang kita PERLU.

Itulah bentuk ujiannya.
“Dan alangkah baiknya jika mereka redha dengan apa yang Allah dan Rasulnya berikan kepada mereka sambil mereka berkata : ‘ Cukuplah Allah bagi kami , Ia dan Rasulnya akan berikan pada kami kurnianya ,Sesungguhnya pada Allah kami menuju ” [Surah At Taubah : Ayat 59]

Tak semestinya yang cantik dan menarik itu indah dan gembira. Ia mesti dicalit sedikit kekecewaan, kesedihan, kerugian dan kelemahan. Lalu terukirlah hasil seni yang dinamakan kehidupan.

Heh, inilah dia kehidupan.

Sejauh mana kita bertahan dengan hakikat seni ini.

“Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui” [Surah Al-Baqarah : 216]

Begitulah ALLAH mengasihi kita...
kadang-kadang ALLAH tak berikan kepada kita
apa yang kita nak
kerana ada yang lebih baik untuk kita...
......Wallahua'lam....

~Nuriah Hamsah~

0 Komen tetamu yg baik :-):

Posting Komentar