·٠•●♥ Sahabat fillah rahikumullah....jazakumullah khoir (✿◠‿◠) ♥●•٠·

Dan ana pun hairan!!!

Assalamu'alaikum warrahmatullahi wabarakatuh

بسم الله الرحمن الرحيم
Ana  hairan pada orang yang yakin akan kematian, tapi hidup bersuka ria.


Ana hairan pada orang yang yakin akan dipertanggugjawabkan segala amal perbuatan di akhirat, tapi asyik mengumpulkan dan menumpuk harta.


Ana hairan pada orang yang yakin akan kubur, tapi masih tertawa terbahak-bahak.


Ana hairan pada orang yang yakin akan adanya alam akhirat, tapi masih menjalani hidupnya dengan bersantai-santai.


Ana hairan pada orang yang yakin akan kehancuran dunia, tapi masih mendambakannya.


Ana hairan pada intelektual, yang bodoh dalam soal moral.


Ana hairan pada orang yang bersuci dengan air, sementara hatinya masih tetap kotor.


Ana hairan pada orang yang sibuk mencari cacat dan aib orang lain, sementara dia tidak sedar sama sekali terhadap cacat yang ada pada dirinya.


Ana hairan pada orang yang yakin bahawa Allah SWT sentiasa mengawasi segala tingkahlakunya, tapi masih berbuat durjana.Ana hairan pada orang yang sedar akan kematiannya, kemudian akan tinggal di dalam kubur seorang diri, lalu diminta pertanggungjawaban seluruh amal perbuatannya, tapi berharap belas kasih orang lain.


Sungguh.. tiada Tuhan kecuali Aku.. dan Muhammad adalah hamba dan utusan-Ku.


Wahai manusia !


Hari demi hari usiamu kian berkurang, sementara engkau tidak pernah menyedarinya. Setiap hari Aku datangkan rezeki kepadamu, sementara engkau tidak pernah memuji-Ku. Dengan pemberian yang sedikit, engkau tidak pernah mahu berlapang dada. Dengan pemberian yang banyak, engkau tidak juga pernah merasa kenyang.


Wahai manusia !


Setiap hari Aku mendatangkan rezeki untukmu. Sementara setiap malam malaikat datang kepada-Ku dengan membawa catatan perbuatan burukmu. Engkau makan dengan lahap rezeki-Ku, namun engkau tidak segan-segan pula berbuat durjana kepada-Ku. Aku kabulkan jika engkau memohon kepada-Ku. Kebaikan-Ku tak putus-putus mengalir untukmu. Namun….


sebaliknya, catatan keburukkanmu sampai kepada-Ku tiada henti.


Akulah pelindung terbaik untukmu. Sedangkan engkau hamba terburuk bagi-Ku. Kau raup segala apa yang Ku-berikan untukmu. Kututupi keburukan yang kau perbuat secara terang-terangan.


Aku sungguh sangat malu kepadamu, sementara engkau sedikitpun tak pernah merasa malu kepada-Ku. Engkau melupakan diri-Ku dan mengingati yang lain.


Kepada manusia engkau merasa takut, sedangkan kepada-Ku engkau merasa aman-aman saja.


Pada manusia engkau takut dimarahi, tetapi pada murka-Ku engkau tidak peduli.”


Sahabat fillah, bersujudlah dan bertaubatlah kepada Allah SWT serta menangislah.. betapa banyak dosa yang telah kita perbuat selama ini..lihatlah betapa banyak kelalaian yang

telah kita lakukan selama ini.


“Ya Allah,


kami bukanlah hambaMu yang layak memasuki syurga firdaus-Mu, tidak juga kami mampu akan seksa api neraka-Mu, berilah hamba-Mu ini ampunan, dan hapuskanlah dosa-dosa kami, sesungguhnya hanya Engkaulah Yang Maha Pengampun, Yang Maha Agung.


Ya Allah,


dosa-dosa kami seperti butiran pasir dipantai, anugerahilah kami ampunan wahai Yang Maha Agung, umur kami berkurang setiap hari, sedangkan dosa-dosa kami terus bertambah

adakah jalan upaya bagi kami??


Ya Allah, hamba-Mu yang penuh maksiat ini bersimpuh menghadap-Mu mengakui dosa-dosanya dan memohon kepada-Mu, ampunilah, kerana hanya Engkaulah Pemilik Keampunan, bila Engkau Campakkan kami, kepada siapa dan kemana kami mesti berharap selain dari-Mu”.


“Hisablah dirimu sebelum Allah menghisabmu”.  (Ali bin Abi Talib)

Wallahu ‘aklam bissowaf


 www.nurmujahidahsolehah.blogspot.com

~Nurmujahidah Solehah~

0 Komen tetamu yg baik :-):

Posting Komentar