·٠•●♥ Sahabat fillah rahikumullah....jazakumullah khoir (✿◠‿◠) ♥●•٠·

Peganglah Api Bila Teringatkan Zina

Assalamualaikum..entry kali ni nk kongsi pasal satu crt yg ana bc dr satu artikel ni...sgt menarik rsnyer utk dikongsi bersama dgn sahabt2 semua.


Ada seorg soleh yg sangt patuh kpd perintah agamanya. Dia sentiasa menjaga diri drpd segala rupa maksiat dan kejahatan.

Sehinggalah pd suatu malam terlintas di dlm hatinya hendak berzina dgn seorg wanita jelitawan disebabkan pesona dari wanita tersebut.

Kebetulan pd waktu itu di sampingnya ada sebuah pelita yg baru saja dinyalakan untuk menerangi rumah orang soleh itu.

Maka dia pun menajamkan pandangannya kearah liang-liuk api pelita tersebut. Dia mengecilkan anak matanya, dia memandang tepat ke arah nyalaan api di atas sumbu itu.

Kemudian pemuda soleh itu pun berbisk ke hatinya: “Engkau mengajak aku kpd perbuatan terkutuk dgn wanita itu?! Baiklah! Aku akan letakkan jariku ini di atas sumbu pelita yg menyala itu. Kiranya ia tahan  akan panasnya, nescaya aku akan turutkan kemahuanmu itu.”

Maka pemuda soleh itu pun meletakkan jarinya di atas sumbu pelita. Kemudian dia cuba  menahan diri daripada kepanasan, sehingga dia merasakan seolah-olah nyawanya hampir tercabut kerana tidak tahan akan haba kepanasan yg dideritanya itu.

Lalu segeralah dia berteriak: “Wahai jiwa, tahniahlah engkau! Rupanya engkau tidak tahan. Ini baru drpd kepanasan api dunia, engkau sudah tidak tertahan. Pada hal api dunia ini telah disejukan oleh Allah SWT 70 kali ganda agar manusia boleh bertahan dgnnya lalu mendapat manfaat drpdnya. Kalau sudah lagidak tahan, apatah lagi untuk menghadapi api neraka, yg panasnya 70 kali ganda lebih dasyat drpd api dunia ini.


Lalu orang soleh itu pun berpaling drpd niatnya yg mahu berzina tadi. Sejak dr itu hatinya tidak pernah diganggu lintasan buruk tersebut.

IZINKAN AKU BERZINA


Imam Ahmad telah meriwayatkan dari Abu Umamah, bahawa ada seorang pemuda dating kpd Rasulullah SAW, seraya berkata, “Wahai Rasaulullah, izinkan aku untuk melakukan zina.”

Maka sejumlah orang terus menghampiri pemuda itu dan memarahinya, mereka berkata: “Diam kamu!”

Maka berkata Rasulullah SAW, “Dekatkanlah pemuda itu (kepadaku).”

Lalu baginda berkata kepadanya, “Duduklah."

Maka pemuda itu pun duduk, “Apakah kamu suka seseorang berzina dgn ibumu?” Tanya Rasulullah SAW.

Pemuda itu menjawab, “Demi Allah, tidak. Semoga Allah menjadikanku sebagai tebusanmu.

Rasulullah SAW bersabda, “Begitu pula orang lain, tidak ada yg suka ibunya berzina dgn orang lain.”

“Apakah kamu suka seseorang berzina dgn anak perempuanmu?” Tanya Rasulullah SAW lagi.
Pemuda itu menjawab: “Demi Allah, tidak. Semoga Allah menjadikanku sebagai tebusanmu.”

Rasulullah SAW berkata: “Begitu pula orang lain, tidak ada orang suka anak perempuannya berzina?”


“Apakah kamu suka seseorang berzina dengan saudara perempuanmu?” Tanya Rasulullah SAW.

Pemuda itu menjawab: “Demi Allah, tidak. Semoga Allah menjadikanku sebagai tebusanmu.”Rasulullah SAW berkata: “Begitu pula orang lain, tidak ada orang suka saudara perempuannya berzina dengan org lain.”

“Apakah kamu suka seseorang berzina dengan saudara perempuan ayahmu?” Tanya Rasulullah SAW.

Pemuda itu menjawab: “Demi Allah, tidak. Semoga Allah menjadikanku sebagai tebusanmu.”


Rasulullah SAW bersabda: “Begitu pula orang lain, tidak ada yg suka saudara perempuan ayahmu berzina dgn org lain. Apakah kamu suka seseorg berzina dgn saudara perempuan ibumu?”

Pemuda itu menjawab: “Demi Allah, tidak. Semoga Allah menjadikaku sebagai tebusanmu.”

Rasulullah SAW bersabda: “Begitu pula org lain, tidak ada yg suka saudari ibunya berzina dgn org lain.”

Lalu Rasulullah SAW meletakkan tangan baginda ke atas tubuh pemuda itu sambil berdoa: Ya Allah ampunilah dosa-dosanya, bersihkanlah hatinya dan peliharalah kemaluannya.” Perawi berkata: “Setelah kejadian tersebut, pemuda itu tidak lagi menoleh kpd sesuatu apa pun (yg diharamkan)." (HR. Ahmad, disahihkan oleh Syaikh al-Arna-uth)

Doa Mohon Hati utk Taat  dan Menjauhi Maksiat:-
“Ya Allah, aku mohon kepadaMu terbukalah hati ini untuk membuat kebajikan dan menjauhi kemungkaran, menyukai org-org mukmin dan mengharapkan keampunanMu.

Apabila Engkau menimpakan sesuatu ujian kpd satu golongan umat, maka hindarkanlah aku dari ditimpa ujian itu.

Aku tetap mohon kasih sayangMu dan kasih sayang kpd org-org yang suka  padaMu dan menyukai org yg mendekatkan diri kepadaMu"…amin Ya Robbal ‘alamin.

Wahai saudara yg seaqidah dgnku..smg kita dpt mengambil iktibar dr crt yg tlh disampaikan ini dan igtlah jika pernah terlintas utk melakukan kemaksiatan dan kemungkaran, maka peganglah api..adakah mampu kita menahan kepanasan api dunia yg telah Allah sejukkan sebanyak 70 kali ganda berbanding dgn kepanasan api neraka 70 kali ganda panasnya dr api dunia...wallahu ‘aklam bissowaf.

Sama2lah kita renung dan muhasabah diri…·٠•●♥✿ Nurmujahiddah Solehah♥●•٠·

0 Komen tetamu yg baik :-):

Posting Komentar