·٠•●♥ Sahabat fillah rahikumullah....jazakumullah khoir (✿◠‿◠) ♥●•٠·

Allah Tahu Segalanya..

"Kamu tidak berada dalam suatu keadaan dan tidak membaca suatu ayat dari Al-Qur'an dan kamu tidak mengerjakan suatu pekerjaan, melainkan Kami menjadi saksi atasmu di waktu kamu melakukannya. Tidak luput dari pengetahuan Tuhanmu biarpun sebesar zahrrah (atom) di bumi ataupun di langit. Tidak ada yang lebih kecil dan tidak (pula) yang lebih besar dari itu, melainkan (semua tercatat) dalam kitab yang nyata (Lauh Mahfudzh)." (QS. Yunus 10: 61)

Betapa Maha Luas ilmu Allah, meliputi segala sesuatu. Pada sisiNya kunci-kunci semua yang ghaib. Tak ada yang mengetahui selain Dia sendiri. Dia mengetahui apa yang ada di daratan dan di lautan. Begitu juga segala aktiviti kita, baik yang lahir mahupun batin, semuanya diketahuiNya.

Dia mengetahui apa yang kita sembunyikan dan apa yang kita nyatakan. Tiada satupun yang luput dalam pengawasanNya, biarpun sebesar zarrah (atom) di bumi ataupun di langit. Tidak ada yang lebih kecil dan tidak (pula) yang lebih besar dari itu melainkan (semua tercatat) dalam kitab nyata (Lauh Mahfudz).

Dulu...melalui kamera kita boleh mengabdikan momen-momen yang bersejarah dan berkesan, namun di zaman teknologi sekarang ini, momen itu tidak hanya diabadikan melalui gambar namun gambar bergerak dengan rentang waktu yang lebih panjang melalui handycam.

Dulu...kita boleh menyimpan data-data di disket, namun sekarang data itu boleh kita simpan beratus kali lipat dengan pen drive. Dengan teknologi yang canggih lagi kita boleh melihat semua data yang kita simpan baik berupa tulisan, gambar atau video tersebut di dalam laptop yang mudah dibawa ke mana-mana..

Saat menonton drama atau filem yang dimainkan di kaca TV atau panggung wayang, pernah tak kita terfikir oleh kita jika yang bermain dalam layar tersebut adalah kegiatan nyata kehidupan yang dijalaninya sehari-hari?? Pernah tak terlintas dalam benak, bahawa setiap yang kita kerjakan, kelak akan ditampilkanNya??

Walau sekecil manapun aktiviti yang kita lakukan, akan dinilai dan diperhitungkan. Kelak, di hari pembalasan, ketika kita telah dibangkitkan kembali dari kematian. Allah menyuruh kita menyaksikan sendiri kitab catatan yang memuat amalan yang kita lakukan di dunia dari awal sampai akhir. semua adegan tersebut tercatat dengan sangat terperinci oleh kedua malaikat yang amat patuh kepadaNya..

"Pada hari ketika tiap-tiap diri mendapati segala kebajikan dihadapkan (di mukanya), begitu (juga0 kejahatan yang telah dikerjakannya; ia ingin kalau kiranya antara ia denagn hari itu ada masa yang jauh; dan Allah memperingatkan kamu terhadap diri (seksa-Nya). Dan Allah sangat Penyayang kepada hamba-hambaNya." (QS. Ali-Imran 3: 30) 

Sama2 kita bermuhasabah diri....Wallahu 'aklam bissowaf..

~Nurmujahiddah Solehah~

0 Komen tetamu yg baik :-):

Posting Komentar