·٠•●♥ Sahabat fillah rahikumullah....jazakumullah khoir (✿◠‿◠) ♥●•٠·

Ingin Kelihatan Cantik & Tampan??

TAHAJJUD MENYERIKAN WAJAH

Pernahkan anda duduk dekat ataupun memperhatikan wajah orang yang alim? Amatilah…wajahnya begitu bening, bersih, tenang dan bercahaya tanpa make up. Demikianlah Allah memberinya ‘NUR’ yang terpancar diwajahnya. Bagaimana dengan Rasul dan sahabatnya….?? Subhanallah…tentu tak dapat dibayangkan wajah Penghulu Syurga tersebut..Allahumma shalli ala Muhammdad.

Siapa yang tidak ingin tampil cantik/tampan bercahaya seperti itu, terutama para wanita (lbh2 wanitalahkan?). Kecantikan merupakah satu perkara yang sangat diinginkan oleh para wanita. Mereka para kaum Hawa itu  telah banyak  mencuba berbagai produk kecantikkan, baik dengan menggunakan berbagai kosmetik, pemutih atau menggunakan lulur, ekstrak bengkoang dan lain-lain (kira mcm2lah) agar wajahnya putih asli dan berseri. Terlepas dari usaha semua petua2 di atas yang notabene masih dipertanyakan terlebih lagi mengandung zat-zat kimia yang berbahaya, kenapa tidak menggunakan petua yang satu ini? Apa dia petuanya? Nak tahu?? senang je, tak payah keluarkan belanja yang banyak..PERCUMA!!!, org indonesia ckp...GRATIS lho...hehe...

 Jom kita baca dulu, petuanya...

Iaitu solat tahajjud di malam hari....senang,kan..

Berkata Imam Ibnul Qayyim, ”Sesungguhnya solat malam itu dapat memberikan sinar yang tampak di wajah dan mengindahkannya. Ada sebahagian wanita yang banyak melaksanakan solat malam. Ketika ditanyakan kepada mereka mengenai hal tersebut, mereka menjawab, Solat malam itu dapat menyerikan dan mempercantikkan wajah dan kami senang jika wajah kami menjadi lebih cantik dan bagus. Demikian yang dituliskan oleh Mahmud Mahdi Al-Istambuli. Perlu juga diingat bahawa petua ini bukan cuma monopoli kaum Hawa saja, kaum Adam pun perlu juga menerapkannya.

Keutamaan Solat Tahajjud disamping hikmah di atas yang boleh di dapati jika melaksanakannya, solat malam ini pun mempunyai keutamaan yang lain berdasarkan Al Qur’an dan Al Hadist. Bahkan inilah yang lebih penting, iaitu :

1. Allah akan mengangkat ke tempat yang terpuji, dalilnya adalah “Dan pada sebahagian malam hari bertahajjudlah kamu sebagai suatu ibadah tambahan bagimu; Mudah-mudahan Tuhanmu mengangkat kamu ke tempat yang terpuji”(Al Israa : 79).

2. Shalat malam dapat mendekatkan diri kepada Allah dan dapat menghapuskan dosa, “Hendaklah kalian melaksanakan solat malam kerana solat malam itu merupakan kebiasaan orang-orang soleh sebelum kalian, ibadah yang mendekatkan diri kepada Tuhan kalian, serta penutup kesalahan dan penghapus dosa. (HR. Tirmidzi)

3. Kemuliaan orang beriman ada pada shalat malam Jibril berkata, “Hai Muhammad, kemuliaan orang beriman ada dengan shalat malam. Dan kegagahan orang beriman adalah sikap mandiri dari bantuan orang lain.” (Silsilah Al Ahadits Ash Shahihah no. 831).

Solat malam yang paling utama adalah pada sepertiga malam yang terakhir. Pada saat ini doa akan dikabulkan oleh Allah. Hal ini berdasarkan hadits yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah bahwasannya Nabi pernah bersabda: Allah turun ke langit dunia setiap malam pada sepertiga malam terakhir. Allah lalu berfirman, Siapa yang berdoa kepadaKu nescaya Aku kabulkan! Siapa yang meminta kepadaKu nescaya Aku beri! Siapa yang meminta ampun kepadaKu tentu Aku ampuni. Demikianlah keadaannya hingga fajar terbit. (HR. Bukhari dan Muslim).

Bagaimana Agar kita Boleh Melaksanakan Solat??

Solat malam termasuk ibadah yang berat, kerana di saat kita terlelap dan masih mengantuk maka kita harus bangun untuk solat. Berikut beberapa tip agar dimudahkan untuk melaksanakan solat malam, insyaAllah...

1. Berkeinginan kuat untuk solat malam (niat).
2. Berusaha untuk tidur di awal malam dan menjauhkan diri dari berjaga malam. Rasulullah membenci tidur sebelum Solat Isya' dan berbicara sesudah Solat Isya'.
3. Ketika hendak tidur, perhatikan adab-adab tidur, misalnya membaca doa sebelum tidur, membaca ayat kursi, membaca dua ayat terakhir dari surat Al Baqarah, membaca Surat Al Kaafirun, dll.
4. Tidur sebentar di siang hari
5. Meninggalkan kemaksiatan, dosa dan perbuatan bid'ah
6. Memasang jam alarm. Boleh juga dengan saling membangunkan isteri, suami dan keluarga. Bahkan boleh dengan saling membangunkan tetangga atau teman melalui talifon @ SMS . Saling berta'awun....Wallahu 'aklam bissowaf....

Apa tunggu lagi, jom kita bertahajjud...'bertahajjud menyerikan wajah....^___^

Baarakallaahu lakumaa wa baaraka 'alaikum
Wassalamu alaikum wa rahmatullah wabarakatuh

~Nurmujahiddah Solehah~

0 Komen tetamu yg baik :-):

Posting Komentar